AKOYA - NURSERY

dubai, united arab emirate

Project name:

Akoya Nursery / The School in the Greenwood

Dubai (UAE)

 

Client:

Confidential

 

Program:

Educational

 

Year:

-

 

Status:

On going

 

Area:

2084,34 sqm.

 

Construction Cost:

Confidential

 

SCA Scope:

Pre-Concept, Concept design, Schematic Design, Developed Design, Detailed Design.

 

Consultants:

Jain Engineering (MEP)

TREE'S SCHOOL: a sustanaible approach to learning

 

We have been called to design a Nursery in a new district in Dubai, for children from Infant to Pre-school ages. The school is conceived as a suspended architecture, designed around a flexible playground, a central court that supervises the aim of the project:  a Tree.

Children will play, learn and grow under the tree’s shadow as it always had been in the past.

We designed a child(ren) - friendly environment, where young Dubayers could play and grow in synergy. A Places of Integration and Knowledge. Our vision is supported by a pedagogic ethos of inclusivity, free play, learning through nature and ecological responsibility.

 

We reflected on this philosophy in our design maintaining each space in in visual continuity with the internal court and its tree thanks to the glazed curtain wall façade and the glazed classroom partitions. The transparency encourages interior/exterior activities, where spaces and classrooms are organized around the central court, with services closed in colorful volumes.

Every detail is designed and thought for children : natural materials and modular furniture elements easy to move, chosen to arrange the classrooms  with flexibility, as needed by the different educational daily activities. The integrated signage system, inspired iconographically by the natural and animal world, helps to make the Nursery a more playful, where imagination and creativity are the main means of education.

 

To better respond to sustainability criteria, we designed the school as an oasis, with an autonomous micro-climate generated by the presence of the tree, the entrance’s big canopy-roof, and the court shading system that covers the playground from the sun.

<

 

>

follow us

2017© - Angelo Costa International Engineering Consultancy